Results 1 to 4 of 4

genelden özele / özelden özele akıl yürütme

This is a discussion genelden özele / özelden özele akıl yürütme, arkadaşlar GENELDEN ÖZELE AKIL YÜRÜTME veÖZELDEN ÖZELE AKIL YÜRÜTME bu iki kavramı bana örnekle açıklayabilirmisiniz tam kavrayamadım. ÖR:Her akşam babası ...

Senior Member

genelden özele / özelden özele akıl yürütme

arkadaşlar GENELDEN ÖZELE AKIL YÜRÜTME veÖZELDEN ÖZELE AKIL YÜRÜTME bu iki kavramı bana örnekle açıklayabilirmisiniz tam kavrayamadım.
    ÖR:Her akşam babası işten geldikten sonra onunla oyun oynayan 4 yaşındaki elif babasının iş gezisinde olduğu bir akşam annesi onu yatırmak istediğinde 'anne akşam olmadıki niye yatırıyorsun?' demiştir
    Bu durum Piaget'in zihinsel gelişim kuramına göre hangi kavramla açıklanır?
    a-tümevarımsal düşünme
    b-genelden özele akıl yürütme
    c-ben merkezci düşünme
    d-tümdengelimsel düşünme
    e-özelden özele akıl yürütme
    düşündüğünüz cevabı sebebiyle açıklayabilirseniz sevinirim

2. banner
    Silver Member
    Blog Entries
    9
    özelden özele akıl yürütme diyorum bu soru için, genelden özele akıl yürütme diye birşey duymadım ben genelden özele derken genellemeyi kastediyor olabilir...

Senior Member TARANTULA-MK's Avatar
    Genelden özele akıl yürütme: Tümdengelim, bütünden parçaya ör: sunuş yolu ile öğrenme
    Özelden genele akıl yürütme: Tümevarım, parçalardan bütüne ulaşma ör: buluş yolu ile öğrenme

Özelden özele akıl yürütme ise Piaget 'in belirlediği gelişim dönemlerinden işlem öncesi dönemin özelliği. Soruda çocuk akşam olmasını babasıyla oyun oynamasına bağlamış. Aralarında herhangi bir ilişki yok ama çocuk bilişsel gelişim durumu ve yaşantılarına bağlı olarak bu şekilde kendine özel bir ilişki oluşturmuş.

Benzer bir örnek: hergün kahvaltıda süt içen bir çocuk, başka bir gün farklı bir yerde kalıyor ve kahvaltıda süt içmiyor ve sonra annesi kahvaltı yaptın mı diye sorduğunda hayır yapmadım diyor. Kahvaltı yapmayı süt içmeye bağlamış burada.

Benim hatırladıklarım bunlar.

Senior Member
    Quote Originally Posted by CeReN View Post
    özelden özele akıl yürütme diyorum bu soru için, genelden özele akıl yürütme diye birşey duymadım ben genelden özele derken genellemeyi kastediyor olabilir...
    evet doğru cevap özelden özele akıl yürütme

+ Reply to Thread