Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 16

öğrenme psikolojisi ile ilgili 2 sorum var.

This is a discussion öğrenme psikolojisi ile ilgili 2 sorum var., Merhaba arkadaşlar! Soru çözerken 2 soru kafama takıldı. Nedenleriyle birlikte açıklayabilir misiniz lütfen... 1) Bireysel farklılığı oluşturan aşağıdaki değişkenlerden hangisi ...

Silver Member painkiller's Avatar

öğrenme psikolojisi ile ilgili 2 sorum var.

Merhaba arkadaşlar! Soru çözerken 2 soru kafama takıldı. Nedenleriyle birlikte açıklayabilir misiniz lütfen...

1) Bireysel farklılığı oluşturan aşağıdaki değişkenlerden hangisi kalıtımsal değildir?

A)Takvim yaşı B)Özel yetenekler C)Zeka potansiyeli D)Algısal güçler E)Duygusal uyum

2) Aşağıdakilerden hangisi tepki genellemesine örnek olarak verilebilir?

A) Arkadaşları ile karşılaştığında ''merhaba'' demesini öğrenen Zeynep'in, bir dahaki sefere dağarcığında bulunan benzer ''selam,iyi günler'' gibi ifadeleri kullanması

B) Dilara'nın matematikte öğrendiği dört işlemi alışverişte de kullanabilmesi

C) İlkokula yeni başlayan Çiçek'in bütün öğretmenlere sevgi gösterisinde bulunması

D) Arkadaşlarına selam veren Mehmet'in komşularına da selam vermesi

E) Evde izin isteyerek oyuncakları ile oynayan Polat'ın anasınıfında da oyuncakları ile oynayabilmek için izin istemesi

(YEDİİKLİM)
    This is ten percent luck,twenty percent skill,fifteen percent concentrated power of will,five percent pleasure,fifty percent pain and a hundred percent reason to remember the name!

2. banner
    Senior Member boncuk's Avatar
    bırıncı soruda cok celdırıcı şıklar var.benım cevaplarım soyle:
    1 c 2 b

Silver Member
    Blog Entries
    9
    ben de 1-e 2-a diyorum :) doğru ise açıklama yapabilirim

cevap 1e 2a olacakmış

ben 1.sinde algısal güçler demiştim 2.sinde de c demiştim :(
    This is ten percent luck,twenty percent skill,fifteen percent concentrated power of will,five percent pleasure,fifty percent pain and a hundred percent reason to remember the name!

Silver Member
    Blog Entries
    9
    açıklayayım o zaman :) takvim yaşı, özel yetenek, zeka potansiyeli, algısal güç bunlar hep doğuştan getirdiğimiz özellikler ama duygusal uyumu sonradan sağlarız, zaten adı üstünde uyum çevreye uyma hali yani bu çevreye göre ayarladığımız bir özellik, bu yüzden kalıtımsal değildir

ikinci soruda, tepki genellemesini bi tepkinin aynı anlamına gelen başka benzer tepkiler göstermek olarak açıklayabiliriz. A) şıkkında merhaba diyor sonra da bunu selam iyi günler gibi benzer analama gelecek şekilde genelliyor fakat diğer şıklarda, hep aynı tepkiyi farklı kişilere yönlendiriyor

umarım açıklayıcı olmuştur

teşekkürler arkadaşım çok açıklayıcı oldu sağolsun kurs hocamız böyle açıklayamazdı

Silver Member
    Blog Entries
    9
    rica ederim

Senior Member TARANTULA-MK's Avatar
    İki soru da ben ekleyeyim. Cevapları aklıma yatmadı.

57. Çok sık ve sürekli bir biçimde makyaj yapan
    Aslı’nın cildi çok genç yaşta bozulmuştur. Bunu
    gören Aslı, yaşamının sonraki dönemlerinde
    bir daha makyaj yapmamaya karar vermiştir.
    Koşullama yoluyla öğrenme ilkeleri temel
    alındığında, cildinin bozulması Aslı için aşağıdaki
    öğelerden hangisinin işlevini yerine
    getirmektedir?
    A) Koşullu anlaşma
    B) Olumsuz pekiştirme
    C) İkincil tip ceza
    D) Olumlu pekiştirme
    E) Birincil tip ceza

83. Okulu sevmeyen ve aile baskısı ile okula devam
    eden bir öğrenci, arkadaşlarına karşı zorbaca
    davranışlar sergilediği için okul yönetimince
    başka bir okula kayıt yaptırma hakkına
    da sınırlama getirilerek tasdikname ile okuldan
    uzaklaştırılmıştır. Okul yönetiminin bu uygulaması,
    edimsel koşullama sürecinde öğrenci
    için aşağıdaki öğelerden hangisinin işlevini
    yerine getirmektedir?
    A) İkincil tip ceza
    B) Olumsuz pekiştirme
    C) Birincil tip ceza
    D) Olumlu pekiştirme
    E) Koşullu anlaşma

Silver Member
    Blog Entries
    9
    1. 2. tür ceza diyorum. Aslı makyaj yapınca onun için önemli olan cildi bozulmuştur. Hoş olan bir durum ortadan kaldırılmıştır
    2. sorunun cevabına olumsuz pekiştirme diyorum. Okul öğrenci için hoşa gitmeyen bir uyarıcı, ve bu hoşa gitmeyen uyarıcı tastikname verilerek ortamdan uzaklaştırılmış.

Quote Originally Posted by CeReN View Post
    1. 2. tür ceza diyorum. Aslı makyaj yapınca onun için önemli olan cildi bozulmuştur. Hoş olan bir durum ortadan kaldırılmıştır
    2. sorunun cevabına olumsuz pekiştirme diyorum. Okul öğrenci için hoşa gitmeyen bir uyarıcı, ve bu hoşa gitmeyen uyarıcı tastikname verilerek ortamdan uzaklaştırılmış.
    1. soru doğru 2. tür ceza. Sonradan okuyunca anladım. 2. soru için ben de olumsuz pekiştirme demiştim ama cevap anahtarı olumlu pekkiştirme demiş. Bunun için ise hoşa giden bir uyarıcının ortama verilmesi gerekir. Burada böyle birşey söz konusu değil gördüğüm kadarıyla. Cevap anahtarında yanlışlık var sanırım.

Silver Member
    Blog Entries
    9
    evet cevap anahtarında bir yanlışlık olabilir çünkü olumlu pekiştirmeyle uzaktan yakından alakası yok, çocuk okuldan uzaklaşmak için yine yaramazlık yapmaya devam edecek... yaramazlık yapma davranışı pekiştirilmiş oluyor, çocuk için de hoş olmayan okula gitme davranışı ortadan kalkmış oluyor...

ama arkadaşlar da baksın yine gözden kaçan noktalar olabilir her zaman, kesin bişey de diyemiyorum, eğitim bilimleri bu :)

Aynen öyle. Sadece soruda edimsel koşullanmayı özellikle belirmtesi üzerinden bir anlam çıkarmaya çalıştım ama yine olumsuz pekiştirmeye ulaşıyorum.

Silver Member only's Avatar
    çocuk zaten okulu sevmiyor zorla gidiyorya o yüzden okuldan atmak zaten olumlu bişey olmuştur onun için belkim :)
    hayal gücümü zorluyorum
    İöLp MeZuNu...

Silver Member monalisa's Avatar
    ya bence de olumlu pekiştirme. arkadaşın da dediği gibi okulu zaten sewmiyor. uzaklaştırılması zaten onun için olumlu bişey. olumsuz pekiştirmede hoşa gitmeyen durumun ortamdan çekilmesi var. şöyle eğer öğrenci açısından diyorsa evt olumlu pekiştirme ama okuldaki öğretmenler açısından düşünürsen olumsuz pekiştirme olur. mesela derste çok konuşan bi öğrenciyi susturunca, diğer öğrenciler için hoş olmayan durumu ortamdan kaldırmış oluyosun, bu olumsuz pekiştirme. ama burda okulu sevmeyen öğrenciye göre olumlu pekiştirme olur, öğretmenler için olumsuz pekiştirme olur. bence...
    Geçici bi heves değil benimkisi, HAKEDENE NEFES OLURUM!

Senior Member magnificient's Avatar
    soruda bı anlam karmasasası var cocuk acısından düşünülürse evet olumlu pekiştirme ama okul yöneticileri için olumsuz pekiştrme bencede

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast