Log in to remove this notice

Rehberlik ünite 1

This is a discussion Rehberlik ünite 1, UNİT-1 ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ Çağdaş eğitimin en genel amacı öğrencinin bir bütün halinde gelişmesi ve kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir.Eğitimin amaçları: 1.Her bireyin kendisi için onu bir meslek sahibi yapmak,çevreye uyumunu sağlamak ve kapasitesi ölçüsünde kendisine geliştirmektir. 2.Bireyi topluma yararlı bir ...

Log in to remove this notice
+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
    Silver Member -SiNeM-'s Avatar
    Blog Entries
    2

Rehberlik ünite 1

UNİT-1 ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ

Çağdaş eğitimin en genel amacı öğrencinin bir bütün halinde gelişmesi ve kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir.Eğitimin amaçları:
    1.Her bireyin kendisi için onu bir meslek sahibi yapmak,çevreye uyumunu sağlamak ve kapasitesi ölçüsünde kendisine geliştirmektir.
    2.Bireyi topluma yararlı bir yurttaş olarak yetiştirmektir.Nitelikli insan gücü yetiştirerek bireyi verimli kılmaktır.
    Çağdaş örgün eğitimde 3 temel hizmet alanı bulunmaktadır:
    1.Öğretim:
    Öğrenciye bilgi ve beceri kazandırmak ve zihinsel güçlerini geliştirme etkinliklerini kapsar.
    2.Yönetim ve Denetim: Öğrenci kişilik hizmetlerinin sunulmasında gerekli personel,araç ve ortamı sağlar.
    3. Öğrenci kişilik hizmetleri: Öğrencinin etkinliklerden faydalanma ve kendilerini geliştirmeleri için uygun ortam sağlamaya yönelik hizmet sunar.
    Öğrenci kişilik hizmetlerinin kapsamı:
    1.sağlık hizmetleri
    2.sosyal yardım hizmetleri (burs, kredi ,yurt,kantin,ulaşım ihtiyaçlarını karşılama)
    3.sosyal ve kültürel hizmetler(spor,sanat,kültür etkinlikleri planlama)
    4.özel yetiştirme hizmetleri (kurs olanağı sunmak)
    5.rehberlik hizmetleri:
    a-psikolojik danışma e-oryantasyon
    b_bireyi tanıma f-müşavirlik
    c-bilgi toplama ve yayma g-araştırma ve değerlendirme
    d-yönlendirme ve yerleştirme h-izleme ı-çevre ve veliyle ilişkiler
    Rehberlik:rehberliğin ortak noktaları:
    1.rehberlik bireye yardım etme işidir
    2.rehberlik yardımı bireye dönüktür.
    3.rehberlik hizmetleri sistemli olarak ve profesyonel düzeyde sunulur
    4.rehberlik bir süreçtir
    5.rehberliğin esası bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir.(self-actualizing):öğrenciyi merkez alan sistemde önemli bir kavramdır.maslow ve rogers:tam verimlilik ve tam kapasiteyle fonksiyonda bulunma fully-functioning. Bu birey verimlidir,kendini tanır,demokratik,geleceğe dönük,üretici,espirili,açıktır.
    Rehberlikte hizmet alanları:
    1.psikololojik danışma:
    bu hizmet tüm rehberlik hizmetlerinin özünü oluşturur..-her düzeydeki okullarda rehberlik servisi kurulmalıdır.
    -öğrenci,veli,öğretmenlere bu hizmet hakkında bilgi sunulmalıdır.
    -araç gereç bakımından donanım kurulmalıdır.
    - uzman kişiler tarafından sunulmalıdır.
    -meb rehber denetçi atamalıdır.
    -eğitim fakültelerinde rehberlik dersi verilmelidir.
    2.Bireyi tanıma:bireyin kendisini yine kendisi tanıması ve bireyi bir başkasının tanıması olarak 2 boyutu vardır.amacı farkları ortadan kaldırmak değil,kendini tanıyıp gerçekleştirmesini sağlamaktır.bunun için farklı ölçütler kullanılır.bireyi tanıma teknikleri:
    a-test teknikleri
    b-test dışı teknikler..bir diğer ölçüte göre standart testler,durumsal(situational)testler,kendini anlatma taknikleri(self-report techniques)gözlemsel teknikler(observational)vardır.
    -bireyi tanıma bireyin kendisini kandisine tanıtmayı amaçlar
    -bireyi tanımada,psikometrik özellikleri yeterli olmak kaydıyla,birçok araçtan faydalanır.
    -farklı yönleriyle bireyi tanır
    -sonuçlarından yararlanılmayacak hiçbir bilgi toplama aracı kullanılmamalıdır.
    -bir ve birden fazla bireyi tanıma aracı belli zamanda kullanmalı sonuçlarını birlikte yorumlamalı _herbir teknik belli koşullarda belli amaçlar için kullanılır
    _ sonuçlar yorumlanırken öğrenciyle ilgili tüm bireyler işbirliği yapmalı.
    -bireyi tanımlama sadece sorumlu öğrenciler için değildir.
    -sürekli olarak öğrenciyi tanımaya çalışılmalıdır.
    -edinilen bilgiler özelse herkese açık tutulmamalıdır.
    3.Bilgi toplama ve Yayma
    Öğrencilere akul içi programlar,seçmeli dersler,sınıf geçme koşulları
    B:üst öğretim kurumları hakkında bilgiler
    C:sosyal kültürel eğitsel kollar
    D:meslekler ve i,ücret,emeklilik..
    E:yurt içi yurt dışı istihdam olanakları hakkında bilgi sunulmaktadır.
    4:Yönlendirme ve Yerleştirme öğrencinin eğitim süreci içinde bireysel ve toplumsal ihtiyaçlar çerçevesinde yönelmesine yardımcı olmaktır.ilkeleri::_öğrenci merkezlidir.-öğrenciyle ilgili herkes işbirliği yapar.-öğrenciyi her yönden tanımayı,geliştirmeyi amaçlar._ profesyonel düzeyde sunulmalıdır._okul öncesinden yüksek öğretime uzanan bir süreçtir._bilimsellik esastır.-değişen çevreye uyum sağlaması için uygulanır.-eğitsel ve mesleki danışmanlık hizmetlerini içeren etkinlikler süreci olarak kavramlaştırılır.-rehberliğin ayrılmaz bir parçasıdır.-öğrenciye bilgi vermek yerine bilgiye ulaşmasının olanaklarının yaratır.-tüm öğrencileri kapsar.-her öğrenci farklıdır.-her öğrencinin işe yarar yönü vardır.
    5.Oryantasyon: okula yeni gelen öğrencileri ortama alıştırmaktır.eski öğrencilerede yeni bir laboratuar açıldı,oryantasyon hizmeti ile tanıtır.
    6.Müşavirlikkuldaki yönetici ve öğretmenlerin rehberlik alanında bilgilendirmeyi amaçlar.doğrudan öğrenciye yönelik değildir.-sınıf öğretmenleri ve eğitsel kol öğretmenleriyle işbirliği yapmak_tanıma tekniği kullanmak isteyen öğretmenlere yardım etmek okulun olanaklarını daha rasyonel kullanmada yöneticilerle işbirliği –rehberlikle ilgili her türlü dökümanı paylaşmak.
    7.Araştırma ve değerlendirme:-öğrencilerin problemleriyle sosyal ilişkileri ve sosyal destek sistemlerinin incelenmesi _başarı ve yeteneklerinin karşılaştırılması okulun özelliklerinin incelenmesi –test araçlarının geliştirilmesi –rehberlikde sunulan hizmetlerin değerlendirilmesi –öğrenci,öğretmen,yönetici ilişkisinin incelenmesi-seçtikleri mesleklerin incelenmesi pdr dalında yeniliklerin incelenmesi
    8.İzleme:hem okula devam eden hem de başka okula geçmiş yada okulu bitirmiş öğrencileri kapsar.hepsi aynı derecede önemlidir.mezunlar derneği yapılır,geziler düzenlenip,okula yayın organı cıkarılır
    9.Çevre ve veliyle ilişkiler:rehberlik servisinin etkinliğini artırır.

(Log in to remove this advertisement)
    Sıcaaaak...

Çoooook sıcaaaaak!!!
    Daha da sıcaaaak olacaaaak(mış!) !!! :)

2. banner
    Silver Member ingci88's Avatar

Yorumlar için sisteme giriş yapınız, Teşekkürler
    HAYALİM 4 KELİME O DA ŞÖYLE: KÜTAHYA İÇİN İFTAR VAKTİ :)) (Ramazan boyunca hayalim bu olacak) :))

Silver Member dilge's Avatar

Birinin karakterini anlamının en iyi yolu ,
    kendisine hiçbir iyiliği dokunmayan birisine nasıl davrandığına bakmaktır..!

Senior Member *ELİZ*'s Avatar

• çoook çalışmak lazım çooookkk.....

Senior Member

Senior Member

Moderatör jerome's Avatar

Re: Rehberlik ünite 1

Moderatör jerome's Avatar

Silver Member dilge's Avatar

Birinin karakterini anlamının en iyi yolu ,
    kendisine hiçbir iyiliği dokunmayan birisine nasıl davrandığına bakmaktır..!

+ Reply to Thread